• Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 


Címlap Technika A VDNOWAS és az ALFA technika összehasonlítása

A VDNOWAS és az ALFA technika összehasonlítása

Az alábbi rövid technikai összehasonlításból kiderül, hogy miért érdemes figyelmet szentelni a helyes mozgás megtanulásának és miért nem javasoljuk az ALFA technika használatát:

A botválasztás (az ALFA betűszó második A betűje):

ALFA technika:

A lépéshosszt egy kiszámolt bothosszhoz igazítja. Ez komoly problémákhoz vezet, amennyiben a test már amúgy is erőteljesen beszűkült izületekkel és gyenge izomzattal rendelkezik, vagy ha az illetőnek rossz az egyensúlyérzéke, bizonytalan a mozgása. Itt bővebben olvashat a helyes botméret megválasztásáról.

VDNOWAS Technika:

A bothossz mindig a mozgást végző személy egyéni testi adottságainak megfelelően van megválasztva, figyelembe véve az izületek mozgékonyságát és az erőnlétet, valamint a mozgás biztosságát.

A bot által bezárt szög (az ALFA betűszó F betűje):

ALFA technika:

Az ALFA technika a botok viszonylag hátra, kb. a hátul lévő láb mellé  való botleszúrást javasolja. Ennek nincs egészségkárosító hatása, csak a nordic walking egyik legnagyobb lényege, a karok széles mozgatása általi váll- és hát-átmozgató, kilazító hatása veszik részben el, mivel a laposan leszúrt bot által a karmozgás közel fele egyszerűen kimarad.

VDNOWAS Technika:

Mi a botok meredekebb, kb. a lépéshossz feléhez, vagy nagyobb tempónál akár az elé történő leszúrását javasoljuk. Így még mindig optimális marad az előrehajtó erő, és ugyanakkor maximálisan kihasználjuk a kar széles lendítése által kínált előnyöket, vagyis így tényleg átmozgatjuk hátunkat, vállunkat, erősítve, lazítva azokat.

A felsőtest tartása (az ALFA betűszó A betűje):

ALFA technika: 

Ennél a technikánál a függőleges felsőtesttel való gyaloglás a javasolt. Ezzel a tartással főleg gyorsabb, nagyobb lépéseknél és hegynek felfelé menet közben homorú gerinctartás van, mely miatt komoly derékfájdalmak jelentkeznek, s a deréktáji csigolyákat károsíthatja.

VDNOWAS Technika:

A gyaloglás sebességétől és a lépéshossztól függő szögben való teljes felsőtesttel, egyenes gerinccel való előredőlés javasolt. Az ellépő láb és a hát mindig egy egyenes vonalat képeznek, a homorú gerinccel való gyaloglás semmilyen körülmények között sem javasolt.

Tesztelje saját magát: Menjen lassan, majd egyre gyorsabban, vagy lapos terepről indulva fel egy emelkedőn, automatikusan egyre inkább előredöntött felsőtesttel fog gyalogolni, vagyis beledől a mozgásba, illetve rádől a lejtőre, ami teljesen normális, mert így az elrugaszkodó hátsó láb is erőteljesebben tud dolgozni, és a test is a menetirányba fog így mutatni.

  

 

A felsőtest rotációja:

ALFA technika: 

Az ALFA technika a vállak és a csípő síkjának erőltetett, tudatos egymáshoz való forgatását ajánlja, ezzel a természetest meghaladó deréktáji rotációt kérve a sportolóktól. Ez az egyáltalán nem funkcionális mozgás azonban az ágyéki csigolyáknál fájdalmat és károsodást okozhat. 

VDNOWAS Technika:

A csípők és vállak vonalának rotációja megfigyelhető, ez azonban nincs erőltetve, nem tudatos, hanem automatikusan adódik a diagonál mozgásból, vagyis a karok és lábak ellentétes mozgásából. A természetes rotáción túli erőltetett forgatás kerülendő az ágyéki csigolyák védelme érdekében. A nagy ívű karmozdulat a hozzá természetesen társuló váll-csípő rotációval mobilizálja a légzésben résztvevő izmokat és a hátcsigolyákat.

Tesztelje saját magát: Gyalogoljon 1 km-en keresztül úgy, hogy a természetes derékből való forgatásra tudatosan rádolgozik, tehát jobban elfordítja felsőtestét. Figyelje meg a deréktáji fáradságot, vagy akár fájdalmat amit már ennyi idő után is érezhet, főleg ha dereka, gerince már amúgy sem tökéletes.

A kartechnika (az ALFA betűszó L betűje):

ALFA technika:

Teljesen nyújtott kar a húzó és toló fázisban egyaránt.

VDNOWAS Technika:

A bot könyökből lazán hajlított, test elé lendített karral kerül leszúrásra. A VDNOWAS az „eredeti, Marco Kantaneva (a nordic walking finn kitalálója, megalkotója) által használt Nordic Walking Technikához" tartja magát, vagyis ahhoz, ahogy az a profi sífutásban már évek óta izületkímélően használatban van. A laza hajlítás a könyököt és a vállizületet is védi, óvja, mert így az izomzat jobban ki tudja fejteni az ütésnek ellenálló, tompító szerepét. 

Tesztelje saját magát: Próbáljon meg egy nehéz tárgyat, például egy szekrényt egyszer teljesen nyújtott, majd könyökből lazán hajlított karral eltolni. Figyelje meg, hogy önkéntelenül is hajlított karral áll neki, mert így sokkal több izmot tud mozgósítani, szemben a nyújtott karral, ahol a tricepsz és más izmok is ki vannak iktatva a munkából.

A kézfej mozgása:

ALFA technika: 

A tenyeret közvetlen a bot földbeszúrása után ki kell nyitni. A toló fázis alatt az ujjakat erőből szét kell tárni, a teljes tenyeret erőből szétfeszíteni, egyfajta pumpáló, vagy fejő mozgást végezve. Ez az extrém tenyérnyitás és zárás a karban pumpáló hatást kell hogy keltsen. Hosszú időn át végezve ez az erőltetett mozdulat azonban akár ínhüvely gyulladáshoz is vezethet.  

VDNOWAS Technika:

A tenyér és az ujjak a bot földbeszúrását követően is lazán a markolat közelében maradnak, és fokozatosan engedik a markolatot a tenyérből kicsúszni a karmozdulat intenzitásának függvényében. A hüvelykujj és a mutatóujj folyamatosan a markolat közelében maradnak lazán segítve a bot irányítását, amíg az egész kézfej újra meg nem markolja azt. A kézfej tehát csak lazán markol és aztán ellazul, pumpálás nélkül egyszerűen abból az ergonómiai okból, hogy a csukló kitörése nélkül hátravihessük karunkat, amihez el kell engednünk a markolatot.   

Tesztelje saját magát: Szorítsa ökölbe kezét, majd erőből tárja szét, feszítse szét ujjait, majd szorítsa újra ökölbe azt. Folytassa ezt a mozgást 4-5 percig. Figyelje közben mit érez inaiban, valószínűleg 1 percig sem kívánja folytatni ezt a mozdulatsort, nemhogy egy 30-60 perces gyaloglás során végig.

Jó sportolást!