• Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 


Címlap A Nordic Walking-ról

A Nordic Walking-ról
13 ok a nordic walking mellett

 

1. Tehermentesíti az izületeket

Kutatások bizonyítják hogy a botok használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és térdizületeket a normál sétáláshoz képest. Ha egy sportoló 1 km-t gyalogol botokkal, akkor a combcsont és a lábszárcsont közötti nyomás a normál gyalogláshoz képest kb. 1,4 tonnával kevesebb! Nem elhanyagolható számok.

 

2. Javítja az állóképességet

Az Nordic Walking egy 100%ban állóképesség-sport. A cél egy meghatározott táv teljesítése vagy egy adott időintervallumon belül lehetőleg a legnagyobb táv teljesítése. Ennek elérésében és/vagy javításában nagyszerű eszköz.

 

3. Erősíti az izmokat

Az Nordic Walking a testünk több mint 660 izmának 90%-át igénybe veszi. A helyes technika használatakor a kar, váll, nyak és a hát izmait is megmozgatja, ami a mai irodai társadalom tagjainak létfontosságú. Ezen felül erősíti a szívet és javítja a vérkeringést.

 

4. Hurrá, fogyunk! Az egyik legjobb öregedés gátló szer!

A túlsúly jelenkorunk alapproblémája. Mivel az Nordic Walking a maximális terhelés 50-80%-án dolgoztatja meg a szervezetet, és erre a terhelésre a szervezet zsírégetéssel válaszol, ezért a rendszeres Nordic Walking a súlyproblémák orvossága. A sima gyalogláshoz képest az Nordic Walking 20%-kal több kalóriaégetéssel jár. Egy óra alatt átlagos tempóval pont 400 kalóriát égetünk el. Emellett a sport az egyik legjobb öregedésgátló szer a világon, amit a testre és lélekre gyakorolt hatása biztosít.

 

5. Javítja a test oxigénellátását

Az izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel, ami a vérben 25%-os koncentráció növekedést jelent.

 

6. Oldja az izomfeszültséget

Jó hír mindenkinek aki nyakfájással, hátfájással küszködik. A bothasználattal pont a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásához segíti a sportolókat, oldja a feszültségből eredő és ezeken a helyeken jelentkező görcsöket.

 

7. Növeli a stressztűrő képességet

A Somatotropin növekedési hormon fontos a zsírégetéshez, a pajzsmirigy hormonok segítik az oxigénfelvételt. Az Adrenalin emeli a pulzusszámot, a Noradrenalin ennek ellenkezőjét teszi. Az Nordic Walking szabályozza ezeknek a hormonoknak a kibocsátását és ezáltal segít a jobb stresszkezelésben.

 

8. Aktiválja a vérkeringést

Feltéve hogy helyes technikával Nordic Walking-zik valaki, a test izomzatának 90-95%-a dolgozik, mely igen komolyan megdolgoztatja a vérkeringést is, jobban mint a sima gyaloglás, vagy akár az azonos intenzitású futás. A szervezet általános vérellátottsága javul, komoly segítség lehet a magas vérnyomás elleni küzdelemben!

 

9. Hajlékonyabb izületek

A rendszeres intenzív mozgás a botok jótékony tehercsökkentő hatásával már önmagában is ízületbaráttá teszik az Nordic Walkingot. Legfontosabb hatása azonban mégis a váll és hát átmozgatása a botok által, mely hosszabb lépéseket okozva a csípő ízületek rádiuszát is növeli. Minden edzés elengedhetetlen részét kell hogy képezzék a nyújtó gyakorlatok, melyek nemcsak hajlékonyabbá teszik az ízületeket, hanem szélesítik azok terhelhetőségi spektrumát, csökkentik a sérülés veszélyét és mozgékonyabbá teszik azokat. Ezen kívül egyértelműen kimutatott tény, hogy a csontritkulás elleni harcban az egyik leghatékonyabb fegyver.

 

10. Jót tesz az agynak

 A növekvő oxigénfelvétel és a javuló vérkeringés az agy működését, a gondolkodást segíti. Ezen felül pedig a diagonál mozgás nagyban javítja a koordinációs képességet és ezzel együtt az egyensúlyozó képességet is, mely nemcsak idős korban fontos, hanem a mozgásszegény életmód miatt a fiatalok körében is egyre inkább fontos. A két agyfélteke összehangolt mozgása nordic walking közben nagyban segíti a biztonságos mozgást idős korban, segít a szellemi leépülés lassításában, fiataloknál pedig a tanulás, koncentrálás és kreativitás fejlesztésében.

 

11. Ki a természetbe! Fő a jó közérzet!

Az Nordic Walking nagy sikerének egyik kulcsa valószínűleg az, hogy szabadban végzendő. Napjaink egyre nagyobb hányadát töltjük falak között, sőt a legtöbbször mesterséges fényben, nyitható ablakok nélküli helyiségekben. Ez már önmagában is komoly stresszt okoz a szervezetnek, amit kizárólag szabad térben való mozgással lehet ellensúlyozni. A természetben végzett mozgás minden érzékszervünkre hat és kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz. Nem csoda, hogy egyre többen keresnek természetben végezhető mozgásformákat.

 

12. Az Nordic Walking egy csoportterápia, az egész család csinálhatja

Ha csoportosan űzik ezt a sportot, az a teljesítményt növeli, segít a rendszeresség megőrzésében, a gondolatok cseréjében és sokkal élvezetesebb mint egyedül. Végre egy sport, amit férfi, nő, idős és gyerek is űzhet. Általában nem a teljesítmény hajszolása a cél, így tényleg az egész család együtt sportolhat, sőt Nordic Walking közben nagyon jókat lehet beszélgetni.

 

13. A spórolósok sportja

Az egyik legjobb hírt hagytam a végére. A jó bot nem megfizethetetlen és szinte a sírig elkísér minket, ezért ezen nem szabad spórolni. Ezen kívül semmi különös nem kell hozzá. Bárki bármit sportol hozzá való ruha és cipő mindenképpen kell, de nincs tetemes utazási költség és bérleti díj mint síelésnél vagy bármilyen teremsportnál. Park, erdő, rét, hegy vagy domb mindenki közelében van, és már lehet is kezdeni!

 

 

 
Nordic walking nyáron nagy melegben

Bármilyen elszántak is vagyunk, van pár dolog amire érdemes odafigyelni nagy melegben való edzéskor.

Ne feledjük - a nagy kánikulát!
Sajnos jön a következő is (Elvégre nyár van!) várhatóan immár a 40 fok Celsiust is elérheti a hőmérséklet.

Mi legyen a kedvenc Nordic Walkingunkkal? (Hűsöljünk otthon?)

 

Hogyan edzünk nagy melegben?

Legyünk reálisak! Akiknek céljuk elérése hajt, vagy egyszerűen csak szeretnek mozogni, hiányozna az edzés ha ki kéne hagyni, azok körültekintően bármikor edzhetnek - így nyáron is.

 

Erre kell figyelni:

 • Kerülni kell a túledzést, és ne vigyük túlzásba a bemelegítést sem az elején.

 • Létfontosságú a folyadék és a só pótlás!

 • Figyelni kell az egyéni leégésvédelemre, a nedvesség elvezetésre egy jó nedvesség-elvezető pólóval (hidegrázás ellen.)

 • Ami általában kimarad, hogy a zoknira nem tekintünk fontos elemként. Ez a sok nedvesség és igénybevétel miatt vízhólyaggal “hálálja meg” a figyelmetlenséget. Ide már indokolt a speciális futó zokni. (Nekem egy kis igen “bagatell” kavicska miatt két vízhólyagom is lett a jobb talpamon nemrég.)

 • Nyújtásnál pedig a kerülni kell a kapkodást és igen alaposnak kell lennünk! A lassú mozdulat nem csupán hatékonyabb nyújtás, hanem egyben pihenés is. Használjuk ki!

 

Egészségügyi kockázatok:

Kiszáradás!!! Pótló folyadék nélkül ne próbáljunk könnyelműsködni! A 10 perces kis korty edzés első pillanatától indokolt, nem véletlenül erőltetjük.
Egyszerű teszt: Ha a nyelvünk csillogóan nedves, akkor optimális a vízháztartás. /Bár ez egyénileg eltérhet, általában beválik./ A szájban tartott víz hamarabb szívódik fel, mint gyomron át. Tartsunk bent egy kortyot ivás után.
Allergiásoknak: Gyógyszerezés mellett bátran folytatható a nyári Nordic. Csupán kerülni kell a szélsőségesen erős és váltakozó terhelésű edzést. Jól fog esni ilyenkor a “Jó Öreg Diagonál”!
Stresszes állapotban terhelt és időjárás érzékeny sporttársaknál a kánikula elején jelentkezhet átmeneti szokatlan pulzusemelkedés. (Jelentős 20-40 pulzusszám emelkedés is lehet!)

Ha ez fennáll - hagyjuk abba!
Jele pulzusmérő órával egyértelmű - a megszokott tempónál “érthetetlenül vad” értékeket is mutathat.
Óra nélkül: Erős szívdobogás, “beragadt, igen nehézkes mozgással kisért kellemetlen érzés”, energiánk érezhetően kevesebb, és határozottan érezni, hogy “nem esik jól - abba kellene hagyni!”.
Nyári edzésünk ezen kirívó esetek ellenére odafigyeléssel folytatható.

 

Kételkedők figyelem!

(Saját mérés, június 19 kedd.) Ezekért az eredményekért érdemes tanulni és bérletet vásárolni!
    (Edzés után) Bicepsz: + 2 centi kerületvastagodás mindkét karon
    Derék: - (tehát mínusz!) 4 centi karcsúsodás
    Mellkas: + 5 centi emelkedés.

 
Mit jelent nekem a Nordic Walking?

Pali

52 éves autoimmun beteg, rosszindulatú daganattal műtött férfi.

A mozgás sohasem volt az erősségem. Gyerekként ahelyett, hogy a többiekkel rúgtam volna a bőrt, a szobámba visszahúzódva könyveket olvastam. Igyekeztem jó tanuló lenni, mert a szüleim azt szerették volna, hogy "többre vigyem" náluk. Mi sikerült ebből? Ugyan lett egy jó szakmám: számítógép programozás, de az is székhez kötött. Így már huszonévesen állandó hét- és derékfájásokkal küzdöttem. Az orvos azt mondta: genetikai hajlam.
Édesanyám is reumás volt harmincévesen. Nem törtem magam azzal, hogy orvosokhoz járjak. Az édesanyámon se tudtak segíteni: gyógyfürdők, fájdalomcsillapítók - ez nekem nem kellett.

A fájdalom miatt az évek múltával még kevesebbet mozogtam.

Megnősültem, három szép lányom született, akiknek viszont riasztó példa lettem: kettő közülük rendszeresen sportol, mozog. A legidősebb evez, a legfiatalabb pedig táncos.

A rendszerváltás idejére (1990) az orvos megállapította, hogy a gerincem már nem fog rosszabbodni, mert végig egyetlen tömbbe nőt össze, gyakorlatilag eltűnt a csigolyák közti porc. Így már nem fáj. Igaz, a fejemet se tudom megmozdítani. Eltelt tíz év. Akkora a kór már a csípőízületeimet kezdte ki, és 2002-ben leszázalékoltak. Még két évig húztam magam az elkerülhetetlen műtétek elől, aztán 2004 végén előbb a jobb, majd 2005 elején a bal csípőmbe is protézis került. Számomra csoda történt. Hosszú évek után újra tudtam fájdalom nélkül járni. 2009-ben felülvizsgálták a rokkant státusomat, és rehabilitációs járadékra tettek át.

Tavaly (2010) márciusában a sebész egy rosszindulatú daganatot talált bennem, miután teljes vastagbél elzáródással kórházba kerültem. Tizenkét centivel rövidebb lett az agyonstrapált vastagbelem, és kivezették a hasfalon kívülre. Most is ún. sztőmazsákom van. Már egészen megszoktam.

A lényeg, hogy teljesen feladtam azt, hogy a csípőprotéziseket féltendő bottal járástól valaha is megszabaduljak, illetve azt, hogy valaha is rendszeres testmozgásra adjam a fejem. Pedig számtalan helyen gyógyulási eszközként olvashattam a rendszeres testmozgásról.

És ekkor jött egy május eleji szombat délutáni TV-műsor, ahol bemutatták a nordic walkingot.
Ez volt a meglátni és megszeretni rég nem érzett pillanata. Aztán nekiestem az internetnek és megtaláltam ezt az oldalt. A következő hét szerdáján már ott voltam Zsófia négy órás bevezető tanfolyamán. Délutánra meglett az első botpárom. Másnap reggel magam mulatságára mentem gyalogolni.

Teljesen újjászülettem lelkileg! Megváltozott a sporthoz, a mozgáshoz való hozzáállásom!
Hihetetlen számomra, hogy egy ennyire tönkrement testet - ami épp, hogy bottal járni tud - mégis ilyen mozgásra lehet bírni. Nyilván javulni fog a  technikám. De érzem a mozgás örömét! Nem fáj a mozgás, bár érzem az izmaimban a rég nem tapasztalt jótékony terhelés hatását.

A fentieket csak azért írtam le, mert ezzel is bátorítani akarok minden egészséges és bajjal küszködőt, hogy legalább egyszer próbálja ki. A saját tapasztalat azután már meggyőzi.

Nagyon jó volt, hogy Zsófia az oktatás során elmagyarázta, hogy milyen mozgást miért csinálunk. Így azt hiszem nem csoda, hogy ennek az új és nagyszerű sportnak a prófétája lettem- :)

Sok örömet kívánok azoknak, akik kipróbálják és megszeretik!
Jelentkezz Te is az első lépések megtételére!

 

Soponyai Erzsébet

54 éves családanya vagyok. Gyenge és sérülékeny bokám miatt soha nem sportoltam, a túrázást kis családom „ellenállása” miatt hanyagoltam, de mindig nagyon szerettem mozogni a friss levegőn, szép környezetben.
Most érkezett el az idő, amikor EL KELLETT INDULNOM! A neten olvastam erről a sportról és nem sokat gondolkodtam, belevágtam. Az év egyik legjobb döntése volt. Mi magyarázza ezt az „új szerelmet”? Mit adtak nekem a botok?

 1. kedves társaságot a tanfolyam és az edzések során
 2. biztonságos, gyors haladást erdőn-mezőn át
 3. olyan sport lehetőséget, melyet saját tempómban, tetszőleges ideig és távon gyakorolhatok, az éppen aktuális terhelhetőségem függvényében
 4. a teljes szabadság érzésést, hiszen mehetek egyedül, a kutyámmal vagy társakkal; gyalogolhatok esőben, hóban, napsütésben, napközben vagy este (fejlámpával)
 5. részt vehetek a közös programokon akkor is, ha nincs időm edzésekre
 6. sokkal energikusabbnak, felszabadultabbnak érzem magam; ma már akárhova megyek, a kocsiban tartom a felszerelést, hátha alkalom nyílik egy kis „botozásra”.
 7. Mára már az NW az életem része lett, annak ellenére, hogy nem vagyok igazán aktív tagja a „nagy csapatnak”.

 

Horváth Tamás 

Én egy kövér, lusta pacák vagyok (voltam), alkatilag valahol Balu és a Michelin-baba közt, nem is sportoltam semmit az elmúlt 39 évben. Meg is lett az eredménye: rossz közérzet, magas vérnyomás, szuszogva közlekedés.

3 gyerek mellett ez elég gáz.

Aztán idén áprilisban rájöttem, hogy nem biztos, hogy ez így jó. Elkezdtem diétázni és nézelődni, hogy mit lehetne csinálni testmozgás gyanánt. Az úszás sok idő, a futás húzós, meg féltem, hogy elkopnak a térdeim. Úgy határoztam tehát, hogy gyalogolni fogok nagy hevesen. Sietek minden este 45-50 percet. Közben meg néztem a lehetőségeket. Így találtam a nordic walkingra. Ezt nekem találták ki!

Nem kell futni, nincs nagy beruházás (csak a botot kell megvenni), az időráfordítás ténylegesen szinte csak, amit mozgással töltök, és megvalósult, ami az elmúlt 39 évben nem sikerült: találtam egy mozgást, ami örömet okoz, és nyilvánosan művelhetem :o)))

Oda jutottunk, hogy most már akkor vagyok rosszul, ha nem megyek.
A vérnyomásom rendbejött, fogytam 4 hónap alatt 17 kilót úgy, hogy nem szenvedtem, mi kell még?

 

Anita

A párom január – február magasságában azzal jött haza, hogy forgatott egy csapattal, és nagyon megtetszett neki ez a sport, pedig kamerával a hátán szaladgált a Hármashatár hegyen le és föl. Utánanéztünk, sőt odáig fajult a dolog, hogy március közepén elmentünk egy alaptanfolyamra és megrendeltük a botokat. Utána rögtön fejest ugrottunk a Nordic Walkingba, és az első túránk Solymárra (kb 20 km) nagyon kellemesre sikeredett. A lelkesedésünk nem múlt el, sőt….

Régebben a rendszeres mozgás életünk szerves része volt nekem is és páromnak is. Aztán a munka, a kevés szabadidő, a késői vacsorák, a sportmentes életmód miatt szépen jöttek a kilók, nem sok, de minden évben 1-1 plusz kiló, a derékfájás, páromnál a magas vérnyomás.

Ha kicsit TV-Shop-osra veszem a dolgot, akkor:

mióta Nordic Walking-olunk, azóta

- nem halok meg, ha véletlenül rossz a lift és fel kell mennem a 7. emeletre, és mindezt pár kilóval könnyebben teszem meg, újból embernek érzem magam, már ami az egyenes tartást illeti.
- kint vagyok a szabadban és ez a hétköznapi irodai bezártság miatt már önmagában élményszámba megy,
- ismerkedünk hazánk-  eddig általunk kevésbé felfedezett tájaival, van élet a kocsin kívül is.
- energikusabb vagyok, nagyobb lendülettel veszem más területen is az akadályokat (még nem duracell nyuszi, de már majdnem)

És persze:
- bárhol, bármikor űzhető egyedül vagy csapatban, ki hogy szereti
- nem igényel – a botokon és egy jó cipőn kívül – nagy beruházást (persze, erre is, mint minden sportra lehet költeni, de nem szükséges)
- nem kell belehalni, saját tempóban mehetsz, ki-ki saját vérmérséklete szerint lassabban, gyorsabban hegyen-völgyön, vagy sík terepen


Egyszóval mindenkinek meggyőződésből ajánlom, aki kicsit is tenni akar valamit az egészségéért. Ez nem reklám, tényleg így gondolom, bár az eredmények még nem látványosak, de majd annak is eljön az ideje, ha elég kitartó maradok, márpedig ez feltett szándékom.
Párom, miután elcsábítottam a TV elöl egy rövid sétára azt mondta: az a baj, hogy Te minél többet gyalogolsz, annál többet szeretnél. Talán azért, mert élvezem.

 

Lídia

Sokat járok túrázni és többször láttam már a botokkal " közlekedőket" az erdőben.
Az interneten keresgélni kezdtem, elolvastam a  Nordic Walkinggal kapcsolatos cikkeket. Megtaláltam a honlapot. Megtetszett, ezért iratkoztam be a 4 órás tanfolyamra.

Kicsit vegyes érzésekkel indultam el itthonról. 53 éves vagyok. Igaz, hogy szeretek mozogni, de mégis egy új sport, vajon képes leszek-e megtanulni?
Aztán nagyon kellemes dolgok történtek velem.
Kerestünk a nagy melegben egy árnyékos helyet, majd Zsófi az edző beavatott bennünket a különféle Nordic Walking bot rejtelmeibe.
A bemelegítés, majd a rávezető gyakorlatok után először egyik, majd a másik bot használatát tanultuk meg. A félelmem teljesen elmúlt. Mindenki csinálta, és egyre jobban ment. Mire két bottal mentünk, már alig vártam, hogy kicsit növelhessem a tempót.

Folytatni fogom. Annyira jó, hogy ezt mindenkinek ajánlani tudom!

 

60 éves, friss rákból gyógyult  nő

Dolgozni, dolgozni, ez mindennél fontosabb. Család, gyerekek, velük azért túrázgatunk, de lassan kinőnek. Marad a séta. Eljön az 50. év – valamit mégis kezdeni kellene magammal. Közben persze az életmódtól némi súlyfelesleg is rámrakódik., meg a  szokásos nyavalyák. Megvan : ETKA anyó jógája. Testi lelki koncentrálás javul, de ez nem dinamikus, kellene valami keményebb is!  De ilyen korban ezzel az alakkal?

Nyaralásnál plusszként nordic walkingot ajánlanak.  Elolvasom az interneten és máris izgalomba hoz. Kezembe nyomnak 2 db egyszerű botocskát, senkit nem érdekel az ajánlat, oktató nincs. Megyek 2 órát- szuper- másnap mozdulni se tudok, de beleszerettem. Talán mégis edzővel kellene?!

Hazajövök-megint munka, azután a betegség, műtét, sugár, de kimászom. Akkor most kigyógyultam vagy nem? És a régi szerelem? Épp most kezdjek nordic walkingozni? Elmegyek egy szervezett nordic walking túrára- utóbb kiderül ca.18 km, 35 C-ban. Kitünő edző, jól kiválasztott bot és a csoda :30 éve nem mentem egyszerre ennyit. Nincs töprengés, nyafogás csak a tudat hogy ezt megcsináltam. Persze nem egyedül hanem csapatban! És utána a közös edzéseken egyre jobb, az ember csak megy, néha repül, észre se veszi és beleolvad az erdő csendjébe.

Ime a nordic walking recept:

Rázd fel magadat ,hogy  mozogni kell. Keress egy jó edzőt és válasszatok 2 megfelelő botot. Végy hozzá egy jó csapatot- ami az előzőkből kiforr- és indulj el . Hátfájás, derékfájás, térdizületi gondok csökkennek, elmúlnak, javul a vérkeringés és az életkedv,  a kor és betegség elfelejtődik.
Ha kedved van gyere velünk és kóstolj bele !

 

 
Kinek és miért ajálott a Nordic Walking?

Könnyebb lenne azt felsorolni kinek nem ajánlott, de ennek az oldalnak nem ez a célja. Itt most azokat a csoportokat emelem ki, akik tagjai talán nem gondolják, hogy számukra is segítség lehet e sport problémájuk leküzdésében, vagy céljaik elérésében. Pár szóban azt is megindoklom miért ajánlom nekik ezt a mozgásformát és felhívom figyelmüket arra is, hogy mire kell fokozottan odafigyelniük.

 

Túlsúllyal küzdők:

Számuk világszerte egyre növekszik. Ennek okait ezen a helyen most nem áll módomban elemezni, de felhívom figyelmüket arra, hogy az egy napos alapképzés keretében mind az étkezések és edzések összefüggéseiről, mind a legújabb dietétikai kutatások eredményeiről szó esik, és ezeket az információkat nagy sikerrel lehet az edzések mellett az életmódba építeni. Emellett egy külön program szól számukra Aktív Balance néven. Ez a program egyesíti a sport, az étkezéstudomány és a mentális lazító technikák legújabb elemeit és segít hatékonyan felhasználni azokat. A túlsúllyal küzdők nagy része gátlásai miatt sem megy sportolni: nem szívesen vetkőzik le mások előtt, zavarja, hogy nem úgy áll rajta a futónadrág mint másokon és számos más is felmerülhet. Egymás között sportolva, egymás gondjait megértve, egymást segítve sokkal nagyobb eséllyel érhetik el céljaikat. Kapcsolódó betegségek esetén lásd még a keringési és érrendszeri betegek címszót.

Nordic Walking, mert:
 • a botok használata nagyban tehermentesíti a már amúgy is túlterhelt izületeket
 • a botok használata segít megőrizni az egyensúlyt sport közben
 • mivel a Nordic Walking a test izmainak mintegy 90%-át megmozgatja, és ezzel serkenti az anyagcserét és minden életfunkciót, jótékony hatással van az ülés alatt felgyülemlett salakanyagok távozásának sebességére, többek között a bélműködésre
 • azonos sportolással töltött idő alatt a felsőtest intenzív használata miatt 20-25%-kal nagyobb kalória felhasználás érhető el, mint klasszikus gyaloglással
 • a fenti okból kifolyólag gyorsul az anyagcsere, intenzívebb a méregtelenítés, ez a túlsúly okozta további panaszok enyhítését is jelenti (szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, stb.)
 • a csoportban, hasonló problémával küzdőkkel együtt végzett sporttevékenységnek nagyobb a megtartó ereje, mint az egyénileg végzettének, könnyebb a motiváltság fenntartása
 • a terhelés fokozatos megválasztása miatt örömöt jelent a mozgás még túlsúlyosan is
 • fontos kerülni a túlterhelést, ügyelni kell az intenzitás fokozatos növelésére!

 

Ülő munkát végzők:

Szintén világméretű problémát jelent az ő egészségük megőrzése, hiszen a fejlett világ tagjai egyre inkább ebbe a csoportba tartoznak.

Nordic Walking, mert:
 • a botok helyes használata aktiválja a felsőtest izomzatát
 • a vállak, hát, karok izmainak fokozott használata miatt ezeken a területeken javul a vérkeringés, mozgékonyabbá válnak az izületek, ezáltal enyhülnek a görcsök a nyakban és vállban, csökken a feszültség ezeken a helyeken
 • a sport közbeni testtartás rávezet a napközben hanyagolt helyes testtartásra, segít az amúgy összeszűkült mellkas megnyitásában, ezáltal ellensúlyozva a rossz testtartás hátrányait, többek között a helytelen és elégtelen légzést
 • mivel a Nordic Walking a test izmainak mintegy 90%-át megmozgatja és ezzel serkenti az anyagcserét és minden életfunkciót, jótékony hatással van az ülés alatt felgyülemlett salakanyagok távozásának sebességére, többek között a bélműködésre
 • az egész napos szobai tartózkodás és mesterséges fény után nem kell egy újabb helyiségbe menni, hanem a természetben, friss levegőn lehet sportolni
 • a sport közben felszabaduló hormonok mellékhatás mentes és hatékony ellenszerei a stressznek és a depressziónak

 

Kismamák szülés előtt és szülés után:

Tisztelet a kivételnek, de a nőgyógyászok egy része inkább lebeszéli a kismamákat a sportról, mert így a felelősség még kisebb, egy gonddal kevesebb, nem kell még erre is odafigyelni. Így a kismamáknak leginkább a zárt helyiségben végezhető, célirányosan a szülést előkészítő kismamatornák maradnak. Erről természetesen senkit nem akarok lebeszélni, hiszen igen hasznos gyakorlatokat lehet ezek alkalmával elsajátítani, minden szempontból felkészíti a párokat a nagy eseményre, és jótékony hatással van a párkapcsolatokra is. Emellett azonban más mozgásformákra is szükség van. A testileg és lelkileg fitt kismama, hasonlóan egészséges, kiegyensúlyozott babát hoz a világra, és a szülés utáni teljes körű regenerálódás is sokkal gyorsabb egy folyamatosan sportoló nőnél. A Nordic Walking problémamentes terhesség esetén a 4. hónapig különösebb orvosi ellenőrzés nélkül elkezdhető. Rosszullétek jelentkezésekor és a 4. hónapon túli kezdés esetén mindenképpen ki kell kérni a nőgyógyász véleményét!

Nordic Walking, mert:
 • a terhelés fokozatmentesen állítható szinte a szülés napjáig
 • a botok használata megnyugtató biztonságot nyújt mozgás közben, segít elkerülni az egyensúlyvesztéses eséseket
 • a felsőtest aktív használata segít a pocak növekedésével fokozódó hát és vállfájdalmakat csökkenteni, kilazítani az egyre nehézkesebb testhelyzetek (ülés, alvás) okozta húzódásokat, görcsöket, kellemetlen elgémberedett érzést
 • a felpezsdülő vérkeringés javítja a szervezet és ezzel a baba szervezetének vér és oxigénellátását is, kordában tartja a vérnyomást és a sokszor kórosan megemelkedő vércukor szintet, valamint jótékonyan hat a vizesedő lábakra is
 • a 90%-ban mozgó izmok segítenek a jó lelkiállapot fenntartásában, a kismamák sport közben megbeszélhetik élményeiket egymással, és nem kell kirekesztettnek lenniük baráti körükből, családjukból, hiszen nagyon kellemes Nordic Walking sétákat tehetnek velük együtt is, bármely évszakban
 • fokozottan figyeljenek azonban a megfelelő pulzustartományban való sportolásra, így akár a szoptatás időszakában is tovább sportolhatnak! Számukra különösen fontos, hogy ez irányban jól képzett, hozzáértő edzőtől tanulják meg a technikát, aki fel tudja hívni figyelmüket a kerülendő mozdulatokra, és akivel meg tudják határozni a jótékony hatással bíró edzésintenzitást!

 

Szív és érrendszeri betegségben szenvedők és cukorbetegek:

Sajnos ismét az emberek igen nagy csoportjáról van szó. Egyre inkább ismert és elfogadott, hogy a mozgás számukra is nagyon komoly gyógymódot jelent. Fontos azonban a helyes mozgásforma megválasztása és a szakszerűen irányított edzés, hogy elkerüljék a számukra túlterhelő testedzést, és ezzel az akár veszélyessé váló helyzetek kialakulását. Kutatások eredményei igazolják világszerte, hogy mind az érrendszeri problémákat, mind a cukorbetegséget és azok tüneteit nagyban csökkenti, sőt az esetek jelentős részében teljesen meg is szűnteti a rendszeres mozgás.

Nordic Walking mert:
 • ideális „kezdő” sport, mivel a terhelés fokozatosan növelhető, viszont ennek köszönhetően az egyre jobb egészségi állapotú páciensek is folyamatosan az igényeiknek és javuló kondíciójuknak megfelelő mozgásmennyiséget kapják
 • a klasszikus gyalogláshoz képest 20-25%-kal magasabb kalória felhasználás segít a testsúly csökkentésében, ami a legtöbb páciensnél a betegség kialakulásának egyik fő oka
 • a botok használatával a test izmainak mintegy 90%-a dolgozik, teljesen átmozgatja a testet, mely a szívre és az érrendszerre is jótékonyan hat
 • a fenti okból kifolyólag gyorsul az anyagcsere, intenzívebb a méregtelenítés, melyet az emberek úgy észlelnek, hogy egyre kisebb mennyiségű vérnyomáscsökkentőre van szükségük, illetve csökken az inzulin adagjuk, kitartó mozgással és életmódváltással pedig akár teljesen el is hagyhatják azokat
 • a botok használata biztonságot ad szédülés, hirtelen vérnyomás változás esetén is
 • fontos azonban, hogy a sportolást orvosi felügyelet mellett csinálják, illetve hogy szakképzett edzővel végezzék, akinek tudomására kell hozni a szedett gyógyszerek fajtáját és mennyiségét, hogy ennek megfelelően tudja meghatározni az ideális testedzési intenzitást!

 

Idősebb korosztály:

Szerencsére itthon is kezd kialakulni az a nyugdíjas réteg, aki aktívan él, foglalkozik az egészségével, boldog akar lenni, és ezért tesz is. Természetesen ez egy bizonyos fokig pénzkérdés is, de a pénz nem elég, sőt, sokkal inkább van szükség elhatározásra, cselekvésre, mint anyagiakra. Remélem mindenki szívesebben költi pénzét egy jó túracipőre mint gyógyszerekre, és szívesebben tölti idejét egy hegyi ösvényen gyalogolva, jókedvűen tervezgetve a következő túrát, mint egy rendelőben ülve a betegtársakat túllicitálva, hogy ki a betegebb és ki szed több gyógyszert. Nekik ajánlom a Nordic Walkingot.

Nordic Walking mert:
 • nagyon minimális terheléssel is elkezdhető és folyamatosan emelhető az intenzitás a kondíciónak megfelelően
 • a botok használata biztonságot nyújt a bizonytalanabb mozgásúaknak, vérnyomásproblémákkal küzdőknek és szédülőseknek is
 • a társaságban végzett mozgás rendszerességre és kitartásra sarkall
 • a koordináció folyamatos gyakorlása nagyon jó hatással van az agyra
 • a botok használatával a test izmainak 90%-a mozog, ezzel komoly eredményt lehet elérni a vérnyomásproblémák, cukorbetegség terén is, nagyban csökkenthető a szedett gyógyszerek mennyisége, néha akár el is hagyhatók
 • a botok használata nagyban tehermentesíti az izületeket, elsősorban a térd és csípőizület terhelését
 • a diagonálmozgás alkalmas akár csípőprotézissel rendelkezők számára is
 • mivel a felsőtest is aktívan mozog a Nordic Walkingnál, ez a sport nagyban segít a beszűkült izületek újra aktiválását, erősítését
 • fontos a folyamatos orvosi felügyelet komolyabb gyógyszeres kezelés, illetve mozgásszervi problémák esetében, ezeket a szakképzett edző megfelelően tudja kezelni és az igényeknek megfelelően alakítja az edzéseket az orvosi utasításoknak megfelelően

Rehabilitáció:

Sokak számára ismert a tény, hogy sérülések, operációk után a gyógytorna, az irányított mozgás csodákat tesz. Skandináviában, az őshazában, a Nordic Walkingot terápiás célokra is használják, és sok esetben a TB támogatja. Remélhetőleg itthon is egyre inkább elterjedté válik ez a gyakorlat, és egyre több orvos és gyógytornász él ezzel a nagyszerű lehetőséggel és egyre több páciens profitál belőle.

Nordic Walking mert:
 • az alaptechnika, a diagonál lépés, egy igen egészséges mozgás a testnek, hiszen a végtagok párhuzamosan mozognak a törzzsel, nem csavarodnak az izületek, nincs nyíró erő a mozdulatokban
 • a botok használatával biztonságossá és stabillá válik a még esetenként bizonytalan mozgás, segít elkerülni az eséseket, botlásokat
 • a botok használata nagyban tehermentesíti a lábizületeket: bokát, térdet, csípőt, így nagy segítséget jelent az ilyen jellegű sérülések rehabilitációjában
 • a botok használata bevonja a felsőtestet is a mozgásba, ezért igen alkalmas a váll, hát, nyak betegségeinek gyógyítására, azok sérülés, vagy operáció utáni mobilizálására
 • a terhelés fokozatmentesen állítható, illetve a 25 technika lehetővé teszi, hogy a terápia mindenkor a beteg igényeihez és fizikai állapotához adaptálható, legyen szó a szinte tehermentes átmozgatástól az elvesztett kondíció visszanyeréséig
 • mivel a Nordic Walking a test izomzatának 90%-át megmozgatja, ezzel javítja a vérkeringést, javítja a sérült, vagy operált terület vér- és oxigénellátottságát, s így nagyban segíti és gyorsítja a gyógyulást
 • fontos azonban az orvosi felügyelet és a gyógytornásszal való folyamatos konzultáció, tisztában kell lenni az egyes technikák élettani hatásával, és a gyógyulási foknak megfelelő terepet kell választani!
 
A nordic walking eredete

A profi sífutók már az ’50-es években úgynevezett „síjárást” iktattak nyári edzéseikbe. Ez az edzés különböző ugrásokkal a gyorsaságot, a Nordic Walking diagonál technikával hegynek fel való, hosszú edzésblokkokkal pedig az erőnlétet biztosította nyáron is.

Csak 1997-ben alkották meg a Nordic Walking elnevezést, amely akkor már egy tömegsportot jelentett. Sífutó és fitness edzők, orvosok és gyógytornászok együttes munkájával vált a profi sportolók edzése egy közkedvelt és immár teljesen önálló sporttá. 2000-ben a Nordic Walking már az év sportja lett Finnországban.

A Nordic Walkingot magyarul talán legjobban északi sétának, sportosabban északi járásnak fordíthatjuk. A sport fennállásának 10 éve alatt kinőtt a gyermekkorból és igazi, érett, önálló sport lett. 25 technikájával egyesíti a sífutás lépéstechnikáit, különböző ugrótechnikákat, a futás elemeit, fitness elemeket és így teljes körűen biztosítja széles tömegek edzését nagymamától kismamáig, kedvtelésből egészségért sportolóktól a profi bajnokokig.
Származását természetesen nem tagadhatja, a Nordic Walking technikák szinte mindegyike a sífutás egyes elemeinek „szárazföldi” testvére. Ezek a technikák azonban 10 év fejlődésén keresztül már a megrövidült botokhoz, a nem sikló, hó nélküli talajhoz, és a modern fitness egészségügyi elvárásaihoz (izületkímélés, nem túl megerőltető lépéshossz, egészséges pulzustartomány, stb.) adaptálódva kivívták a világ elismerését.
A szépen, gördülékenyen kivitelezett Nordic Walking mozgás erősen hasonlít a sífutás ritmikus, harmonikus mozgására. Nagy előnnyel indulnak azok a Nordic Walking kezdők, akik már régebb óta sífutnak, és ez természetesen visszafelé is igaz, a Nordic Walkingosok nagy gyors fejlődésre számíthatnak a sífutásban.

Botra fel, vár mindenkit a természet és a Nordic Walking!