• Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 


Címlap Felszerelés

Felszerelés
Felszerelés

Bot

Cipő

 
Bot


A nordic walking élvezetes sport. Élvezetéhez ugyanúgy, mint minden más sportnál, itt is célszerű megfelelő kialakítású és jó minőségű felszerelést használni. amivel valóban élmény a mozgás. Ez nem feltétlenül jelenti óriási összegek elköltését, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jó bot évtizedekig hű társa tulajdonosának, tehát nem egy havonta, évente cserélendő sporteszközről van szó, az ár-érték arányt tehát ehhez mérten érdemes vizsgálni. A teljesség igénye nélkül igyekszünk áttekintést biztosítani elsősorban a nordic walking botokkal kapcsolatban, hiszen ez egy megkerülhetetlen alapfelszerelése ennek a sportnak és számos információ, illetve annak ellenkezője is megtalálható a neten, illetve különböző sport boltokban is egymásnak ellentmondó információt kaphat az érdeklődő.


  

A bot


A jó bot olyan, mintha a karunk meghosszabbítása lenne, könnyű, tökéletesen illik a kézfejünkre és személyre szabottan megfelelő a hossza is. Ezt az érzést kívánjuk mindenkinek! Jó botért már nem kell külföldre utaznunk, mint 8-10 éve, itthon is lehet kiváló minőségű botokat kapni, csak a megfelelő helyen kell keresni. Önmagában azonban a bot minősége nem elég, hiszen ha nem a megfelelő anyagú és hosszúságú bottal próbálkozunk, megint csak "rossz irányba indulunk el."


Fontos alapszabály, hogy sem a túrabotok, sem a sí- és sífutóbotok nem alternatívái a nordic walking botoknak. A nordic walking bot diktálja a tempót, precíz mozgást kell biztosítania, biztos fogása kell hogy legyen, és jó ütéscsillapítással kell hogy bírjon.Anyagok:

Különböző felhasználásra, különböző anyagú botokat célszerű választani, ezért a nordic walking botokat alumíniumból, illetve most már főleg üvegszál és carbon keverékéből, vagy tisztán carbonból készítik.


Alumínium:

Komperdell Ergo Pole - Sarkcsillag Sport boltEgy jó minőségű alumínium bot sokkal jobb, mint egy rossz minőségű carbon keverék Ettől függetlenül a sporteszközök fejlődése abba az irányba mutat,  hogy egyre kevesebb bot készül alumíniumból. Nyugat-Európában a carbon botokat részesítik előnyben, és ez a trend nálunk is megfigyelhető már, ahogy egyre többféle jó minőségű botot lehet venni. Ezzel együtt vannak jó minőségű és könnyű alumínium botok pl. az osztrák Komperdell cégtől, akik érdekes S formájó ergonómikus nordic walking botot is alkottak már alumíniumból, mely kedvező szögben tartja a csuklót. A Sarkcsillag Sport boltban megvásárolható ez a modell.Composit:

Komperdell Ergo Pole - Sarkcsillag Sport boltA composit botok üvegszálból, carbonból és esetleg még más anyagok különböző arányú keverékéből készülnek. Ezek a botok a carbon tartalom arányában ajánlhatók különböző célokra. Minél nagyobb a carbon tartalom, annál merevebb, stabilabb a bot. Ennek következtében alkalmasabb ugrásokhoz, futáshoz, keményebb, illetve komoly hegyi terepre. Ütéscsillapító képességük viszont ennek megfelelően kisebb. Minél sportosabb a felhasználó, illetve minél nagyobb a testtömege, annál nagyobb carbon tartalmú bot ajánlott.Carbon:

A 100% carbon botok csak az igazán sportos és edzett felhasználóknak szükségesek. Jó tudni azonban, hogy különböző minőségű carbonból készülnek botok. Az igazán jó carbon botoknak borsos az ára, de csak ezek a botok tudják, amit tudniuk kell ezért a pénzért. Egy rosszabb minőségű carbon bot helyett érdemesebb egy szerényebb árú compositot venni. A carbon botok nagy előnye, hogy igen könnyűek, ezért részesítik őket sokan előnyben. KV+ Prestige nordic walking bot - Sarkcsillag Sport boltA carbon másik tulajdonsága, hogy a belőle készült botok igen stabilak és merevek. Ez teszi kitűnővé minden talajra és minden technikához. Figyelem! Az érzékeny csukló- és könyökízülettel rendelkezőknek a 100% carbon botok fájdalmat okozhatnak szerényebb ütéselnyelő képességük miatt.A markolat és pánt rész:

Nagyon fontos, mégis sokan alábecsülik szerepét. A jó markolat ergonómikusan illik a kézbe, a pántokkal úgy lehet a kézfejhez rögzíteni a botot, hogy azt nyitott tenyérrel is lehessen használni, a legkisebb erőt is át lehessen rá adni anélkül, hogy megmarkolnánk a markolatot. Ezért természetesen jobbos és balos pántok vannak. Olyan boltban, ahol nem tudják azonnal próbálgatás és találgatás nélkül megmutatni hogyan kell a markolat pántjaiba bebújni, nem érdemes botot venni, de legalábbis tanácsot nem érdemes kérni. Van ismerősöm, akinek első találkozásunk alkalmával sikerült csak megmutatnom hogyan is használja a botját, nem tudom addig hogyan csinálta, de a boltban még azt sem tudták neki megmutatni hogyan bújjon bele a pántokba. Főleg hölgyeknek lehet a pántokkal gondjuk, mert az apró női kezekre nem sok gyártó gondol. Itthon is lehet már számos botot kapni, ezeknél sajnos a markolat és a pántrendszer a szűk keresztmetszet. Nálunk a Sarkcsillag Sport boltban több típusú és több méretű pánt közül lehet választani minden bothoz.Hegyek:

A botokról alkotott képünk csak akkor lesz teljes, ha ejtünk néhány szót a hegyekről is. A nordic walking botok döntő része a túra- és síbotoknál megszokott kemény fémből készült profil nélküli kerek és egyenesen lefelé mutató heggyel készül. Ezeket aszfalton használni nem ajánlatos, mert nagyon gyorsan elkopnak. Kemény terepen, köveken, jégen ez a fajta hegy gyakran megcsúszik. Ezzel szemben a vídia, a sífutó bothoz hasonló, karomszerűen kiképzett és a tolás irányának megfelelően lefelé mutató hegy bármilyen terepen jól használható és biztos talajfogást ad, biztosítva a kellő stabilitást az előrehaladáshoz minden technika alkalmazása mellett.


Speciális Silent Tip aszfalt hegy:


A gumitappancsok, amik minden nordic walking bothoz járnak, nem biztosítják a megfelelő erőátvitelt, sem a kellő stabilitást sem aszfalton, sem erdei talajon. Ezért gumitappancsokkal nem lehet a helyes technikát megvalósítani. Az aszfalton való gyaloglást amúgy sem javasoljuk, mert az izületeknek nem tesz jót, de ha nincs más lehetőség csak az aszfalt, akkor nagyon jó megoldás ez a speciális hegy. Itt nincs gumitappancs, hanem a karmos vídia hegy egy gumitömbbe van beleöntve. Ennek előnye, hogy a bot nem rúg vissza, mint a gumitappancsnál, hanem pont olyan csillapítást ad, mintha terepen szúrnánk a földbe. Illetve a toló fázisnál a karmos hegynek köszönhetően nem csúszik el a bot, ahogy a gumitappancsnál a legtöbbször történik. Ezzel az aszfalt heggyel tehát olyan komfortot és erőátvitelt, vagyis technikát lehet kivitelezni, mintha terepen gyalogolnánk, közben mégsincs idegesítő kopogás, nem veri szét kezünket, könyökünket a bot, nem rázza szét csuklónkat a gumitappancs okozta vibráció, és nem csúszkál el a bot hegye. Az aszfalt hegy alkalmas továbbá még füves, sóderes, murvás, jeges és földúton való használatra is, tehát aki vegyes terepen kívánja használni, az is  bátran választhatja. Egyedül durvább köves talajon nem célszerű választás, mert a gumitömb széle felül a kövekre és emiatt már nem ideális a talajfogás, sem az erőátvitel.Gumitappancsok:


Minden nordic walking bothoz adnak gumitappancsot. Ezek használatát aszfaltra találták ki. Egyik indok a kemény talajon való jobb ütéscsillapítás, a másik a zaj csökkentése. Aki a nordic walkingot komolyan gondolja, az nem gyalogol számottevő távolságot aszfalton. A túlzott vibráció szinte lehetetlenné teszi a megfelelő tolóerő kifejtését helyes technika használatakor, az elrugaszkodó fázisnál pedig a gumitappancs egyszerűen elcsúszik az aszfalton. A karmos vídia hegy aszfalton teljesen jól használható, viszont hangos és elég kemény ütést közvetít a kézre. Tappancsokból is többféle minőség van. Az olcsóbb botokhoz általában kevésbé jó minőségűt adnak, ami rendszeres használat mellett akár már pár hét alatt elkopik, míg a drágább botok tappancsai hónapokig is bírják a hasonló megterhelést. Aki rendszeresen kívánja a gumi véget használni, az a bot vásárlásakor tisztázza, hogy tud-e a jövőben hozzá pótlólag ilyet venni vagy nem, mert ez fontos lehet a típusválasztáskor.Fix vagy állítható bot?


Nordic walkinghoz kizárólag fix bot javasolt. A teleszkópos vagy állítható bot előnye, hogy kis helyen elfér, könnyű szállítani, tehát utazáshoz második botnak ajánljuk csak. Másik nagy előnye lehet, hogy ilyen bottal könnyű megtalálni a megfelelő hosszt, lehet vele kísérletezni, de ha megvan, hogy melyik hossz a jó, akkor fix botot érdemes abban a hosszban venni. A teleszkópos bot nehezebb, nagyobb erőkifejtést jelent a megfelelő gyorsaságú és ívű karlendület, sok mozgó alkatrész van benne, ami hibalehetőséget jelent, a gyengébb minőségű botok elég gyorsan kikotyogósodnak és idegesítő kopogó hangot adnak gyaloglás közben minden lépésnél. Semmiképpen sem ajánlott a teleszkópos bot azoknak, akiknek gyenge a kezük vagy a csuklójuk, esetleg operált, sérült. Azoknak sem célszerű, akiknek egyensúly problémájuk, mozgáskoordinációs gondjuk van, vagy sérülés, operáció miatt bizonytalan a mozgásuk, vérnyomásproblémák miatt megszédülnek néha, vagy egyszerűen csak a kor miatt nem olyan stabil már a járásuk, mivel az ilyen botok rossz fixálás vagy egyszerű meghibásodás miatt összecsúszhatnak és az ilyenkor bekövetkező esésből komoly sérüléseket lehet szerezni.Bothossz?


Aki a fenti idézetet olvasta, tudja, hogy sarkalatos kérdéshez érkeztünk. A legtöbb nordic walkingos túl hosszú botokkal gyalogol. Kezdetben a testmagasság x 0,7-es szorzót használták a bothossz kiszámításához, a mai állás szerint ez azonban már túl hosszú. Mára már tudjuk, hogy a túl hosszú bot, főleg gyorsabb tempónál nagyon megnehezíti a helyes bottechnika alkalmazását. A hosszú bottal a lépéshossz természetellenesen megnyúlik, ez túlterheli a térdet. A túl hosszú bot kitérő mozgásra készteti a kart, ami miatt a vállak a normál nordic walking mozgástól eltérően túlságosan megemelkednek, ezzel az indokoltnál jobban megterhelve a váll izmait feszültséget, görcsösséget okozva a nyakizmokban. is Aki tehát fontosnak tartja a megfelelő technikát gyaloglás közben, az a megfelelő botot választja. Használatra az alábbi táblázatot javasoljuk. A szorzók és táblázatok használata azonban csak tájékozódási pontot ad, nem szabad csak ez alapján választani. Azonos testmagasságú két ember karjai, lábai, törzse mérete eltérő, egyszóval testarányai nem egyformák. Így nem is azonos hosszúságú botra van szükségük. A bothosszt befolyásolja még, hogy a használója milyen korú, milyen kondícióval rendelkezik, milyen terepen és milyen technikával kívánja használni botjait. A lényeg nagyon leegyszerűsítve, hogy a kézben tartott, függőlegesen a  földön álló botnál a kar enyhén vízszintes alá essen, a kérdés persze pont az, hogy konkrétan mennyivel. Ennél a mérésnél a botról vegyük le a gumitappancsot. A legtöbben még mindig a hosszabb botra próbálják rábeszélni a vevőket, ennek érdemes ellenállni, mert később megbánhatja az ember. Még egy buktató: a különböző cégek azonosra méretezett botjai között akár 2-5 cm eltérés is lehet hosszban, tehát nem elég a matematika és még az sem biztos, ha egy megfelelő méretszámot tudunk, a próba így sem maradhat el! Könnyen lehet, hogy az egyik cég 115 cm-es botja egy másik cég 110, vagy 112,5 cm-es botjával azonos hosszúságú. Egy adott testmagassághoz kb. 5 cm tűréshatárral rendelhetünk botokat, amik még méretben helyesek. A hosszabb bottal nagyobb karmozdulatokat, és így hosszabb lépéseket lehet csinálni, ez ugrásoknál vagy, bárhol ahol számít a tempó, fontos. Akinek kevésbé mozgékonyak az izületei, nincs jó kondíciója, nincs még a vérében legalább az alaptechnika, annak a rövidebb botot érdemes választania, a hosszabb csak izületi fájdalmakhoz és kudarcélményhez vezet.A testmagasság és az ajánlott bothossz a KV+ Clip markolatú botjainál:

 • 140cm - 95cm
 • 145cm - 95cm
 • 150cm - 100cm
 • 155cm - 100-105cm
 • 160cm - 105-107,5cm
 • 165cm - 110cm
 • 170cm - 112,5-115cm
 • 175cm - 115-117,5cm
 • 180cm - 117,5-120cm
 • 185cm - 122,5-125cm
 • 190cm - 125-130cm
 • 195cm - 130-135cm


Figyelem! A fenti táblázat és a szorzók használata csak tájékoztató jellegű. A bot hosszát célszerű szakedzővel megbeszélni, mert a jó hossz megtalálása függ használójának korától, a tereptől ahol használni akarja, a testarányoktól és nem utolsó sorban a futás vagy gyaloglás tempójától.


A fentiek ismeretében mindenki maga dönti el, hogy táblázat alapján vagy szakedzői, szakbolti segítséggel választ-e magának botot. Aki a kudarcot a későbbi gyakorlás során el akarja kerülni, illetve nincs kedve új botot venni a gyakorlati tapasztalatok után, annak azt javasoljuk, hogy jöjjön el hozzánk egy 3 órás tanfolyamra, ahol megmutatjuk a helyes mozgást és megkeressük hozzá a testre szabottan helyes hosszúságú botot. Ha erre nincs lehetőség, akkor javasoljuk a Sarkcsillag Sport boltot, ahol szakszerű segítséget tudnak nyújtani a helyes választásban, valamint svájci KV+ és osztrák Komperdell botok széles választékával állnak az érdeklődők rendelkezésére.

 
Cipő


A jelenlegi cipője széttaposott, simára járt talpú, a sarka lekoptatott, talán ki is lyukadt a felsőrésze?


Akkor itt az ideje újat venni! De hogy ne tévedjen el a sportcipők dzsungelében, néhány jó tanács a választáshoz. A sportcipők piaca is nagyon sokat változott az elmúlt időben, használja ki ezeket az újdonságokat az anyagok és technikák terén!Sarkcsillag Sport webshop - minden ami nordic walking
A Sarkcsillag Sport boltban széles választékkal és szaktanácsadással várunk mindenkit, aki cipőt szeretne választani magának!

A cipő felépítése, avagy nordic walking cipő kontra terepfutó cipő?


Salomon túracipők - Sarkcsillag Sport boltSokakban, főleg akik most kezdenek aktív sportolásba, felmerülhet a kérdés, hogy minek ez a nagy felhajtás egy cipő körül, mind ugyanarra való, járni. Ez így is van, de nem mindegy, hogy hol járunk benne, milyen tempóban és milyen jellegű terhelést kap a lábunk közben. Sok gyalogló és túrázó még mindig úgy gondolja, hogy egy jó futócipővel megadja a lábának ami jár. Sokan pedig azon a véleményen vannak, hogy a gyalogló cipők árusítása csak marketing fogás, komolyabb indok nélkül a háttérben. Pedig ez nem így van.Mik a legfontosabb konstrukciós eltérések?


Futáskor a talajkapcsolat rövidebb és intenzívebb mint gyaloglásnál. Futáskor a legtöbbször a sarok külső fele ér először talajt és a lábujjak belső részéről rugaszkodik el a láb. Gyalogláskor ezzel ellentétben a sarok szinte teljesen középen ér talajt és a lábujjakról is egyenesen, középen rugaszkodik el a láb, persze egészséges, optimális láb és járás esetén. Az egyik eltérés tehát a saroknál van. Nordic walkingozás közben az elsőSalomon túracipők - Sarkcsillag Sport bolt talajérintés a sarok közepén történik, a láb nagyobb ívben gördül. Az optimális gördülő lábvezetés érdekében a gyalogló cipő sarka lekerekítettebb, mint a futó cipőké és ez a lekerekítés más alakú, a cipő sarkának közepén található. A láb talajhoz ütődő energiája lényegesen kisebb mint futáskor, ezért az ütéscsillapítás a gylogló cipőben kisebb. Ezzel szemben, mivel a nordic walking során a talajkapcsolat sokkal hosszabb ideig áll fenn, mint futásnál, azért ezeknél a cipőknél a láb megtámasztása és vezetése erőteljesebb és más. A jó gyalogló cipőnek segítenie kell a természetes gördülő mozgást, miközben stabil oldalsó tartást kell adnia és rugalmas, hajlékony talppal kell rendelkeznie, vagyis hosszanti irányban rugalmasnak, oldalra pedig jól megtámasztottnak kell lennie. A fentiekből jól látható, hogy a futó- és gyalogló cipőnek teljesen más a kialakítása és teljesen más jellegű lábmozgást segítenek. Akik a botokkal inkább futnak és sok ugró technikát alkalmaznak, azoknak már érdemes a terepfutó cipőn gondolkozni.Talp


Mivel a nordic walking igazi értelme, hogy szabadban és főleg terepen, vagyis parkban, hegyen, erdőben, The North Face Wreck mid gtx - Sarkcsillag Sport boltréten űzik, ennek megfelelően kell a cipő talpának is kinéznie. Fent már olvasható volt a szerkezeti különbség, ha valaki mégis a futócipő mellett dönt, az figyeljen oda arra, hogy akkor legalább terepfutó cipőt vegyen. A talpnál is jelentős különbség van a cipők között. Nordic walkinghoz fontos, hogy barázdált, terepre kialakított talpú cipőnk legyen. Ha nem, nagyon könnyű megcsúszni, a boka stabilitása nem megfelelő, talpunknak a túl puha cipőben a kövek, ágak fájdalmat okozhatnak. Ezért tehát fontos, hogy cipőnk terepre kialakított talpú legyen. Ha megvan a jó cipő, akkor érdemes még azon is elgondolkodni, hogy a belső talpbetét elég kényelmes, illetve egyáltalán megfelelő-e számunkra. Főleg azoknak ajánlatos saját lábra szabott betétet hordaniuk, akiknek valamilyen problémájuk van, lábboltozatuk túl lapos (lúdtalp), vagy éppen túl magas. Ezek a problémák jól ellensúlyozhatók talpbetéttel és sok fájdalomtól kímélik meg viselőjüket, akinek jobb esetben csak gyorsan fárad a lába, rosszabb esetben komoly sarok, térd, csípő és gerincfájdalmai lehetnek. Egy lábdiagnosztika alapján „testre szabva” készített betét évekig használható és egészséges izületeket biztosít.Cipő felsőrész


Ma már rengeteg féle anyagból készülnek sportcipők. Tavaszra-nyárra érdemesThe North Face ruházat-Sarkcsillag Sport bolt könnyebb, speciális textilekből készített szellős cipőt választani. A nyirkos, hűvös idő beálltával jó szolgálatot tesznek a vastagabb bőrből, illetve Gore Tex-ből készült, vízálló és lélegző cipők. Megjelentek már a Softshell anyagok a cipőknél is, ezek nagyon rugalmasak, vízlepergetők és szélállóak szinte egy puha kabát kényelmét kínálják a lábon, ugyanakkor nagyon könnyűek. Ezek az anyagok természetesen már nem olcsók. Ne felejtse el azonban senki, hogy ha már időt szakított a sportra, akkor azt érdemes örömmel eltölteni, és nem úgy, hogy gyaloglás közben átázott cipőnk és a benne kellemetlenül átfagyott lábunk köti le a figyelmünket. Szánjunk időt a próbára. Lehetőleg délután-este menjünk vásárolni, amikor lábunk a napi haszálattól már "bejáratódott", vagyis kicsit megnőtt a térfogata. Vigyük magunkkal azt a zoknit, amivel hordani akarjuk a cipőt, és azzal próbálgassunk. Ha még nincs zoknink, akkor válogassunk a próbához kínáltak közül. Meséljük el az eladónak, hogy mire akarjuk használni a lábbelit, mert egy hozzáértő a kívánságaink, a sok elző vásárló, és remélhetőleg saját tapasztalata alapján fog nekünk alkamas cipőt javsolni. Ne ijedjünk meg a drága modellektől, azokat is fel kell próbálni, mert a tapasztalat az, hogy egy ilyen próba többet ér ezer szónál, és az eladónak már nem is kell a minőségi különbségről meggyőzni a vevőt, aki már le sem akarja venni a szóban forgó darabot. Egy jó minőségű gyalogló cipő a használat intenzitsától és a megtett kilóméterektől függően több évig is szolgálhat minket. A terepfutó cipőknél érdemes óvatosabbank lenni és Salomon túracipők - Sarkcsillag Sport boltmegnézni a gyártó által ajánlott használati időt, vagy futott km-t. Az ütéselnyelő anyagok ugynis, mint minden más, öregszenek és idővel veszítenek rugalmasságukból, vagyis nem töltik be kellőképpen védő szerepüket. A lejárt talpú, csámpásra taposott sarkú, foszlott felsőrészű cipők is megértek már a cserére.Figyelem!


A jó minőségű cipőre mindenképp figyeljen oda, aki a fölösleges sérüléseket el akarja kerülni. Semmiképpen sem szabad a jó cipőn spórolni azoknak, akik túlsúlyosak, vagy kismamaként edzenek, náluk a többlet súly, többlettámogatást igényel. Idősebbeknél és nem stabil járásúaknál szintén nagyon fontos a jó tartást adó cipő.