• Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 


Címlap Technika Tényleg érdemes edzőtől tanulni?

Tényleg érdemes edzőtől tanulni?

Tegye a szívére a kezét!

Ha egy parkban lévő padon ülve, vagy az erdőben sétálva Ön is látott már embereket komoly arckifejezéssel és nagy elszántsággal, két hosszú botot markolva gyalogolni, akkor Ön is eléggé megdöbbenve és elmerengve szemlélte őket. Nem gondolta Ön is, hogy ez az északról jött gyaloglós dolog pusztán a téli sportszergyártók marketingfogása, hogy a nyári holtszezonban is tudjanak piacot szerezni? Vagy lehetséges, hogy ez a lelkesedés mégsem egy humbug, hanem egy igazi, az egészségükre odafigyelő emberek tömegeit mozgósító igazi edzésnek szól?

 

A Nordic Walkingnak tanúsított hatások eléréséhez elengedhetetlen a helyes Nordic Walking technika.

 

Ez a technika igazából csak képzett edző segítségével tanulható meg. Csak tapasztalt edző tud a megfelelő botok kiválasztásában, valamint az egyén számára kitűzött célok eléréséhez megfelelő mozgásintenzitás kialakításában segíteni, a káros, fájdalmakhoz vezető mozgásokat pedig kiszűrni. A helyes technika elsajátítása a közhiedelemmel ellentétben tehát pont nem a sportos, egészséges embereknek a legfontosabb, hanem a túlsúlyosoknak, izületi problémákkal, vérnyomás gondokkal kűzdőknek, kismamáknak, idősebbeknek és a régóta nem sportolóknak.A tanfolyamok célja az, hogy a szokatlan, de amúgy kívánatos mozgásformák begyakorlását rávezető gyakorlatokkal segítsék, és egy tudatos testérzést alakítsanak ki, hogy aztán mindenki kedve szerint gyakorolhasson és gyalogolhasson egyedül, vagy csapatban.

Ha egy edző nem tudja minden mozdulatról elmagyarázni miért kell úgy csinálni, ahogy ő tanítja, kezdhetünk gyanakodni, mert az egészséges és hatékony mozgásnak pontosan megvan a miértje. Ha tanulás vagy mozgás közben fájdalmat érzünk és annak nem tulajdonítanak kellő figyelmet, és nem tudják megmondani hogyan kerülhető el, ideje új edzőt keresnünk

A Nordic Walking pozitív élettani hatásairól itt olvashat bővebben.

 

 

  

Mit veszíthet ha edző nélkül vág bele?

 

A legtöbben úgy gondolják, hogy ha gyalogolni tudnak, akkor nordic walkingozni is. Ez az esetek döntő többségében sajnos nem így van. Akik oktatás nélkül kezdenek neki, azok általában csak sétáltatni viszik a botjukat, nem használják ki a bot nyújtotta előnyöket. Természetesen már az is komoly eredmény, hogy egyáltalán a gyaloglás mellett döntöttek, csak ne a nordic walking rovására írják ha nem tapasztalják azokat a hatásokat, amiket általában erről a sportról olvashatunk. Az autodidakta módon gyaloglók általában mozdulatlan felkarral és vállal, a botra alig terhelve, rossz, derekat károsító testtartásban gyalogolnak, ami pont az ellentéte a nordic walking pozitív hatásainak. 

 

 

A VDNOWAS 25 féle Nordic Walking technikát tanít és használ.

 

 

A Nordic Walking ezen felül nem csupán a diagonál lépésből áll, nem kell orrvérzésig csak azzal az egy technikával, mozdulatsorral gyalogolni. Unalmas, és nem is alkalmas minden sportmotorikus képesség fejlesztésére (állóképesség, erő, koordináció, mozgékonyság, gyorsaság), így nem is lehet a mozogni vágyók széles körét egyetlen technikával kielégíteni, nem beszélve a különböző terepviszonyokról. Más technikákat használunk rekreációban, idősebbeknél, kismamáknál, rendszeres hobbysportolóknál és élsportolóknál. Az igények e tág spektrumát lehet a gyalogló, futó és ugró technikák széles körével kielégíteni.